Deze rondreis laat jullie de gevarieerde landschappen van het land waarderen. Samen met jullie eigen chauffeur bezoeken jullie onder andere nationale parken, reservaten & wouden gaan jullie op zoek naar bijzondere vogels en primaten. Jullie maken verschillende wandelingen en fietstochten. De overnachtingen zullen soms basic zijn, maar het biedt gegarandeerd een onvergetelijk, puur Afrikaans avontuur.
14 dagen
April tot en met december
Lorem ipsum
Getal aangeven?
Lorem ipsum
Vandaag rijden we naar Ambositra, ongeveer 250 km van Tana. We nemen de Nationale 7 en rijden zuidwaarts gedurende 3 tot 4 uur naar Antsirabe. We doorkruisen het hoogland met zijn bergachtige landschap, prachtige terrasvormige rijstvelden en spectaculaire geërodeerde heuvels genaamd “lavaka”. Optionele stop in Ambatolampy, een agrarische stad, ook bekend om zijn aluminium recycling werkplaatsen die we tijdens de weekdagen kunnen bezoeken. In de komende uren rijden we door landelijke landschappen met riet bedekte dorpen, valleien, rivieren, rijst- en groentevelden. Als vulkanisch gebied levert Antsirabe en zijn omgeving bijna het hele land groenten en rijst. Na Antsirabe rijden we nog eens 90 km om Ambositra te bereiken. Wat het hoogland kenmerkt, is zijn architectuur. Bijna alle huizen zijn gemaakt van baksteen, met fraai uitgesneden houten balkons en luiken in mooie kleuren. Voor Ambositra ligt de “col de tapia” waar de Tapia boom groeit, een boomsoort die bestand is tegen bosbranden. Aankomst in Ambositra, een stad die bekend staat om zijn houtsnijwerk en zijn talrijke kleine ambachtelijke werkplaatsen. Indien de tijd het toelaat, bezoeken we een werkplaats met werkende ambachtslieden.
Vandaag trekken we verder naar het zuiden naar Ambalavao, nog steeds op de RN7, die we binnen 5 tot 6 uur zullen bereiken. Het landschap verandert nu in een weelderig groen, met aan beide zijden een tropisch bos, dat af en toe wordt onderbroken door kleine dorpjes die bananen of houtskool verkopen. Bochtige wegen lopen op en neer langs steile heuvels, waardoor het rijden behoorlijk lang duurt. Rijstvelden en eucalyptusbossen wisselen af met lokale dorpen langs de weg. We stoppen in Ambohimahasoa, een belangrijke plaats op de route, om de wekelijkse zaterdagse lokale markt te bezoeken. Van daaruit liggen vele dorpen langs de weg naar Fianarantsoa. Dan volgt de aankomst in Fianarantsoa, de op een na meest bevolkte stad van het land na Antananarivo en de hoofdstad van de Betsileo, de op een na grootste stam van de hooglanden. We rijden nog 1 uur door naar Ambalavao voor een bezoek aan de “Anteimoro-papier” werkplaats. Papier maken werd in de 15e eeuw in Madagascar geïntroduceerd door Arabische handelaren en Ambalavao is de plek waar hun nalatenschap nog steeds voortleeft. De populaire wekelijkse zebumarkt, een van de belangrijkste in het land, vindt elke woensdag- en donderdagochtend plaats in Ambalavao. Veel handelaren van over het hele eiland komen daarheen om hun zebu te verkopen of te kopen. Als we daar toevallig op een van deze dagen zijn, zullen we de gelegenheid hebben om dit wekelijkse evenement mee te maken. Voor de lokale bevolking is de markt een ontmoetingsplaats voor mensen uit het hele land. Volgens de traditie worden jonge meisjes nog steeds verhandeld tegen zebu.
Vandaag maak je een begeleide fietstocht door het platteland van Ambalavao. De uitzichten die je krijgt tijdens het rijden door de hooglanden zijn verbluffend. We zullen beginnen bij het lodge en rijden door een prachtig landschap dat laat zien waarom Madagascar het rode eiland wordt genoemd. De ware mentaliteit van het Betsileo-volk zal je de sereniteit nog meer laten ervaren. Rijd door dorpen en kom de plattelandsbewoners tegen die vanuit hun dorp naar Ambalavao lopen voor de wekelijkse boodschappen. Door met de fiets rond te rijden, leer je een heel andere kant van Madagascar kennen.
Na het ontbijt rijden we naar Anja, een park dat wordt beheerd door de lokale gemeenschap waar een deel van de inkomsten wordt gebruikt om de leraren van de lokale school te betalen. Tijdens onze 2 uur durende wandeling in het park zullen we ringstaartmaki’s spotten. Daarna gaan we verder naar Ihosy, de hoofdstad van de Bara-stammen, via de bergketen van Andringitra, die dient als overgang tussen het groene hoogland en het droge zuiden. Het landschap wordt steeds indrukwekkender. Enorme granieten blokken markeren de ruime en lege vlaktes. Dit granieten blok, “de poort van het zuiden” genoemd, markeert het einde van de hooglanden en het begin van het zuiden. We voelen ons als het ware opgeslokt door deze leegte, terwijl we door het “plateau de Horombe” rijden met zijn ruime rode grond, die ons doet denken aan “niemandsland”. Op verschillende plaatsen zien we zebu kuddes, vergezeld door Bara mannen met geweren. Aankomst in Isalo aan het eind van de middag.
Vandaag gaan we een volledige dag wandelen in het Isalo National Park. Het park beslaat een gebied van 81.540 ha en omvat de hele Isalo-massief. Dit enorme massief is spectaculair met zijn geërodeerde zandstenen bergen. het is 10 minuten rijden van het dorp Ranohira naar de ingang van het park, vervolgens gaan we 90 minuten wandelen door het massief om een spectaculair uitzicht te krijgen op de geërodeerde zandstenen bergen van Isalo met hun verschillende kleuren, hun vreemde en geërodeerde vormen die vele verschillende beelden geven zoals “de schildpad”, “de maskers” en “de krokodillen”. De vegetatie bestaat uit Uapaca bojeri, Pachypodium rosulatum, een endemische soort in Isalo, Aloe isaloensis. Tijdens de wandeling kan men graven zien in rotskloven, omdat deze bergen ook een begraafplaats zijn voor de Bara. De canyon is gewoon spectaculair met zijn diepe kloof. Men zal kleine stroompjes water zien, kleine rivieren die worden gemarkeerd door lijnen van heldergroen, meestal bestaande uit talrijke Pandanus pulcher en de delicate, slanke stengels, veerachtige bladeren van de palm Chrysalidocarpus isaloensis. Onderweg, voor liefhebbers van lemuren, kan men sifaka’s, bruine lemuren en ringstaartjes zien, evenals vijfenvijftig soorten vogels, hagedissen, slangen. Terug naar het hotel aan het eind van de middag. Vervolgens rond 16.30 uur, brengen we een bezoek aan de “fenêtre de l’Isalo” voor de zonsondergang.
Na het ontbijt vertrekken we naar Ihosy, de hoofdstad van de Bara-stammen, die zebu’s hoeden. We passeren het enorme “plateau de Horombe” met zijn zeer ruime savanne, die ons doet denken aan “niemandsland”. Van de ene plaats naar de andere kunnen we kuddes zebu’s zien, vergezeld van Bara mannen met hun geweer. We komen aan in Ihosy, het land van de Bara-stam, die een donkerdere huidskleur heeft met Afrikaanse kenmerken in vergelijking met de Merina. Ze zijn veehouders en veel activiteiten in hun leven zijn geassocieerd met zebu’s. Zo moet een man bijvoorbeeld enkele zebu’s stelen om zijn kracht en viriliteit te tonen voordat hij een vrouw kan krijgen. Van daaruit maken we een transfer met een 4WD-truck voor een 35 km lange rit naar Andringitra, in de Tsaranoro-vallei.
Na het ontbijt gaan we de berg van Andringitra verkennen, de “Tsaranoro-vallei”. Het heeft een oppervlakte van 31.160 ha. We verlaten het kamp, steken het Heilige Bos van Tsaranoro over, de begraafplaats van de bewoners van de vallei. Aan de uitgang van het bos begint de klim door het gras in de richting van Tsaranoro. Sla linksaf om de Vatomay-beek over te steken. Het pad gaat dan omhoog langs de beek, waarbij je veel irrigatiekanalen oversteekt. Deze zijn de oorzaak van de grondverschuivingen die je kunt zien, waardoor soorten kloven ontstaan die “lavaka” worden genoemd. Je komt dan uit op een grasplateau waar je linksaf slaat richting Langera. Na het beklimmen van het plateau leidt een laatste steile klim door de rotsen naar de topkam, die overeenkomt met de “rug van de kameleon”. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op het Tsaranoro-massief, de Zuidelijke Poort, de Piramide, de Dondy, het Andringitra-park en de Pic Boby, evenals op de vallei en de Sahanambo-rivier. Chameleon is de naam die door de “vazaha” is gegeven, vanwege de gelijkenis gezien vanaf het kamp. Langera, de naam van Malagassische oorsprong, betekent “schop”. Gemaakt van hout, worden ze gebruikt om rijst of graan te verzamelen. Een legende zegt dat een “langera” maker in een grot zou hebben gewoond, niet ver van de top… De afdaling begint door de beroemde grot te passeren, gaat dan verder door de weilanden naar het dorp Morarano. Vervolgens bereik je de vallei waar je de dorpen Soavahiny en Andonaka doorkruist. Je zult het dagelijks leven van de bewoners ontdekken.
We nemen onze 4WD en rijden 45 tot 65 minuten over een onverharde weg om de hoofdweg RN7 te bereiken. Van daaruit rijden we 1 uur naar het noorden naar Ambalavao. Vervolgens gaan we naar Fianarantsoa voor een korte stadsrondleiding voordat we verder gaan naar Ranomafana, dat binnen 90 minuten wordt bereikt. Het landschap verandert nu in een groenere wereld, met aan beide zijden een tropisch bos, soms onderbroken door kleine dorpjes die bananen of houtskool verkopen.
Vandaag ga je op een 4 uur durende expeditie in het bos met een lokale gids om 12 soorten lemuren te zien. Ranomafana is de belangrijkste locatie van lemuren in Madagaskar, het is de enige bevestigde locatie voor de twee zeldzaamste soorten, de grote bamboelemuur Hapalemur simus en de gouden bamboelemuur Hapalemur aureus. Ook worden er verschillende soorten gezien zoals Fulvus Rufus, Varieca Variegata, Hapalemur griseus, Avahi lanigeur, Lepilemur mustelinus, Propithecus diadema edwardsi, Cheirogaleus major en Daubentounia madagscariensis. Meer dan 100 vogelsoorten, vijf soorten civetkatten, reptielen, hagedissen, vlinders en andere insecten zijn geregistreerd in dit park. Het gebied is bedekt met bos, in de hogere gebieden zijn de bomen versierd met mossen en korstmossen, veel van dit secundaire bos wordt gedomineerd door de geïntroduceerde boom Psidium cattleyarum, ook reuzenbamboe Cephalostacyum viguieri. Diverse orchideeën zoals Bblophyllum en Eulophiella, steile bergen, dramatische watervallen en natuurlijke warmwaterbronnen maken dit bedreigde en exotische bos charmant en ongebruikelijk. De naam Ranomafana betekent “heet water” vanwege zijn thermale bronnen.
Vertrek naar Antsirabe volgt na het ontbijt. Vandaag komen we door de hooglanden, gekenmerkt door zijn terrasvormige rijstvelden prachtig gerangschikt op de heuvels, zijn valleien versierd met uitgestrekte groenteplantages, zijn koele klimaat en zijn Aziatisch ogende bevolking. Aankomst in de namiddag in Antsirabe of “de plaats van zout”, een elegante stad die het best bekend staat als het centrum van bier, we kunnen de brouwerij ruiken als we de stad binnenkomen. Met zijn gematigde klimaat zijn alle vruchten en groenten die in koude klimaten groeien te vinden in Antsirabe. Bekend als een stad van ambachten, zullen we enkele ateliers bezoeken en vervolgens het atelier van de zebuhoorn waar we de transformatie van de zebuhoorn tot decoratie kunnen zien.
Na het ontbijt maak je een trekking en wandeling naar de Montagne d’Ibity met een hoogte van 2254m. Het wordt beschouwd als de vierde top van Madagaskar. Dit circuit is belangrijk voor ecotoeristen, onderzoekers van halfedelstenen (toermalijn, hagmarine, amethist) en geologische rijkdommen. Met een hoogteverschil van 900 m vanaf het huisje vind je hier zebupaden, endemische planten zoals olifantspoten of pachypodium en talkgroeven (edele aarde). Een veelheid van onschatbare rijkdom: endemische bergfauna en -flora zijn te vinden, terwijl je langs een natuurlijk zwembad (Farariana) komt. Na de beklimming naar de top is er de mogelijkheid om een grot te bezoeken. Tijdens het circuit kun je genieten van de frisse lucht en de schoonheid van de natuur op het platteland.
Na het ontbijt maken we een ochtend fietstocht rond Antsirabe en rijden we vervolgens terug naar Tana. Bij aankomst volgt een transfer en overnachting in het hotel.
Helaas, aan al het moois komt een eind. Zo ook aan jullie reis door Madagaskar. Jullie zijn al in de buurt van het vliegveld, dus kunnen rustig ontbijten en langzaam de koffers inpakken. Met een hoofd vol mooie herinneringen en avonturen worden jullie naar het vliegveld gebracht. Hier stappen jullie op de vlucht naar huis. Bedankt voor het boeken met Fair2.Travel en wie weet tot ziens!
Wil je meer weten over reizen met impact? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! Ontvang onze reisideeën en inspiratie over duurzaam reizen met impact.
Vervoer
Als je een reis naar Afrika maakt, begint dat meestal met vliegen. We helpen je graag met de reis naar de bestemming. Je kunt van elke luchthaven vertrekken en kiezen voor de vlucht die het best bij je reis past. Ons advies is om zo rechtstreeks mogelijk te vliegen en met een luchtvaartmaatschappij die nieuwe vliegtuigen heeft. Zo is je voetafdruk het laagst. Weet dat wij voor elke persoon die naar Afrika vliegt 2 bomen planten via Trees for All.
Als je bij een reis met Fair2.travel een vlucht wilt boeken, ontvang je via ons een vrijblijvende offerte van HumanitAir., onze betrouwbare duurzame ticketpartner. In de offerte vind je verschillende vluchtopties, zodat je de beste keuze kan maken op basis van je voorkeuren en planning.
Ter plaatse heb je vaak de keuze tussen een combinatie van vervoermiddelen: auto’s, openbaar vervoer, fietsen, motorfietsen en wandelen. Voor de lange afstanden kunnen we in een aantal landen openbaar vervoer inzetten. Vaak zijn we afhankelijk van auto’s. Tijdens safari’s zijn dat 4×4 terreinwagens en in steden regelen we transfers. Ga je met een groter gezelschap vanaf 4 volwassenen, dan zetten we ook vaak een minibusje in. Als tip geven we graag dat het vaak heel mooi is om wat langer op één plek te verblijven en als je conditie goed is ook waar mogelijk meerdaagse wandeltochten of fietstochten maakt. Zo ervaar je een land nog intenser en maak je vaak veel makkelijker contact met de lokale bevolking.
Accommodaties
Bij Fair2.travel werken we samen met kleinschalige, duurzame accommodaties. Denk aan gezellige eco-lodges, traditionele guesthouses, en kleinschalige hotels gerund door lokale ondernemers. Deze accommodaties zijn zorgvuldig geselecteerd om jou een authentieke ervaring te bieden, waarbij je dicht bij de natuur en de cultuur van je bestemming blijft. Veel van onze partners zetten zich in voor sociale projecten en duurzaamheid, zodat je verblijf bijdraagt aan een positieve impact op de omgeving.
Onze prijzen op de site zijn gebaseerd op een mix van deze accommodaties. Van homestay/B&B tot natuurlodge/safaritent en boetiek/familiehotel. We zoeken naar een goede prijs-kwaliteit met een gemiddeld comfort. De meeste overnachtingen hebben eigen badkamer/toilet. Als dat niet zo is, vermelden we het.
Bij reizen op maat kun je aangeven welk soort accommodaties je graag hebt. Daarbij is alles mogelijk, zolang de accommodaties voldoen aan onze criteria voor duurzaamheid en kwaliteit. Van eenvoudig tot luxe. Ook kun je een gemiddeld prijsniveau en andere wensen aangeven, zodat we de juiste accommodaties voor je uitzoeken.